Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του www.markopoulos.gr και για τη βελτίωση της online εμπειρία σας.

Αποκτώντας πρόσβαση στο www.markopoulos.gr αποδέχεστε και την χρήση των cookies.

Σύντομο βιογραφικό / Ακαδημαϊκές Σπουδές

Ο Χρήστος Μαρκόπουλος είναι Καθηγητής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ο ιδρυτής (2000) και Πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (2000-2015). Από το 2016 είναι  Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Τμήματος Χειρουργικής Μαστού (UEMS – EBS - Division of Breast Surgery) και επικεφαλής των εξετάσεων για το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα στη Χειρουργική Μαστού (European Board of Surgery Qualification - EBSQ in Breast Surgery). Έχει επίσης διατελέσει εκλεγμένο μέλος της Executive Committee της EUSOMA (Ευρωπαϊκή Ένωση Ειδικών στον Καρκίνο του Μαστού) κατά τα έτη 2010 - 2016.

Έχει τιμηθεί για την προσφορά του από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού – Άλμα Ζωής και τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ». Είναι επίτιμο μέλος της Τουρκικής Ακαδημίας Μαστού (SENA-Turk) και της Ένωσης Χειρουργών Μαστού της Ρουμανίας.

Γεννήθηκε το 1955 στην Καβάλα, σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου και έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορος το 1988. Έλαβε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής το 1985 και στη συνέχεια μετέβη  στο Λονδίνο, ως υπότροφος του «Ωνάσειου Ιδρύματος», με σκοπό την εξειδίκευσή του στο Καρκίνο του Μαστού. Εκεί εργάσθηκε ως έμμισθος επιμελητής της Κλινικής Μαστού των  Νοσοκομείων  St. George's Hospital και The Royal Marsden Hospital (London Fulham road & Sutton-Surrey).  Επιπλέον, υπήρξε ερευνητής του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Ludwing Institute for Cancer Research (London Branch).

Ολοκληρώνοντας το ερευνητικό του έργο, έλαβε το πτυχίο Master of Philosophy (MPhil Degree) στην Ογκολογία – Καρκίνος Μαστού από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

 

Ερευνητική / Διδακτική Δραστηριότητα

Παράλληλα με το κλινικό του έργο, ασχολήθηκε και με τις κλινικές μελέτες με αποτέλεσμα σημαντικές δημοσιεύσεις σε διεθνή ιατρικά περιοδικά υψηλού κύρους όπως το NEJM, Lancet, JAMA και BMJ. Είναι μέλος του Editorial board και Reviewer σε αρκετά διεθνή Ιατρικά περιοδικά.

Συμμετέχει ως διδάσκων σε πολλαπλά διεθνή εκπαιδευτικά σεμινάρια και φροντιστήρια για την αντιμετώπιση του καρκίνου του Μαστού (ESSO, UEMS-DBS κ.άλ)  , όπως επίσης και στα Μετεκπαιδευτικά μαθήματα της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας και Παθολογικής Ανατομικής, της Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, της Ελληνικής Εταιρείας Γηριατρικής Ογκολογίας και της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού. 

Από το 1997, διοργανώνει την Ετήσια Διημερίδα & Μετεκπαιδευτικό Μάθημα για τον Καρκίνο του Μαστού με Διεθνή και Πανελλήνια συμμετοχή, για την ενημέρωση στις τελευταίες εξελίξεις της επιστήμης στο τομέα της αντιμετώπισης του Καρκίνου του Μαστού.

Είναι μέλος 13 Ελληνικών και 11 Διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών με συμμετοχή σε θέσεις του ΔΣ και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου σε 3 μη επιστημονικές οργανώσεις (Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου, Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού, EUROPA DONNA HELLAS).

Έχει συμμετοχή σε 40 ερευνητικά προγράμματα, στα περισσότερα ως κύριος ερευνητής και Εθνικός αντιπρόσωπος σε Πανευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, (TRANS – BIG Network of Excellence, ΤΕΑΜ κ.άλ) και υπεύθυνος των κλινικών μελετών της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (2000-2016). Μετέχει σε Διεθνείς, πολυκεντρικές, κλινικο/εργαστηριακές μελέτες και διεθνείς ερευνητικές ομάδες για το Καρκίνο το Μαστού.

Έχει άνω των 350 δημοσιεύσεων σε Διεθνή και Ελληνικά Ιατρικά περιοδικά, με περισσότερες από 7.500 αναφορές (citations) στη διεθνή βιβλιογραφία, και έχει δώσει περισσότερες από 200 Διαλέξεις ως προσκεκλημένος ομιλητής σε Διεθνή και Παγκόσμια συνέδρια για το Μαστό και 200 Διαλέξεις ως προσκεκλημένος σε Ελληνικά συνέδρια Μαστού. Είναι συγγραφέας 8 Βιβλίων για τις Παθήσεις και το Καρκίνο του Μαστού και Επιστημονικός Εκδότης επιπλέον 18 βιβλίων.